Friday, January 21, 2011

.Ayam Gorng Cili Api.

Resepi ini sangat mudah disediakan.sesuai dengan peredaran masa kini yang banyak mengunakan masa.resepi ini dililamkan oleh Nur Shamilah Bt mat isa ( Amie ).ia boleh dinikmati olh semua lapisan peringkat umur.malah mudah disesuaikan dengan citarasa.

Tak perlulah saya berceloteh panjang.jom kita terus k bahan-bahan dan cara membuarnya..

Bahan-bahan.

1. Ayam separuh (dipotong mengikut kesesuaian anda)
2. Cili api 10 biji (tambah/kurangkan mengikut kesukaan anda)
3. Serai 3 batang (diketuk/dihiris)
4. Bawang kecil 2 biji
5. Halia 1 inci
6. Bawang putih 2 ulas

Cara-cara menyediakan.

1. Goreng ayam dahulu seingga separuh masak.
2. Tumbuk cili api,bawang merah,bawang putih dan halia sehingga lumat/hancur.
3. Tumis bahan yang di tumbuk sehingga naik bau dan menjadi kuning dengan sedikit minyak sahaja.
4. masukkan ayam yang telah di goreng tadi dan kacau seginga sebati,biarkan 5 - 10 minit.
5. Angkat dan SIAP DIHIDANG.

Mudah dan cepat tak bergitu..sesuai dihidangkan pada bila-bila masa sahaja.

SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment